Månadsarkiv: april 2015

Det finns att göra

Sommaren närmar sig med stormsteg och det finns massor att göra här på gården, det ska rensas och krattas lite överallt samtidigt som en del behöver fixas.  Jag har börjat lite smått men massor återstår. Just nu väntar jag på att J ska serva min gräsklippare sedan ska gräset klippas.  Gången ner till ridbanan fick hästarna beta av så nu är det kort där igen.

2015-04-22_18.17.56

 

11150857_1582919208641561_5278287141102161995_n

Sedan har vi veden, vi har flyttat veden som legat ute på tork i ett år och lagt in den i vedboden och nu skall årets ved staplas under taket och få ligga där och torka till nästa år. Det är nu man uppskattar vedtransportören, den sparar både rygg, armar, ben och tid. Den  är värd sin vikt i guld!

DSC_149220 kubik ved väntar på att staplas

DSC_1497Hundarna hjälper till med veden

Vi har varit och köpt rep till sommarhagen, det gäller att passa på när Hööks hade 15% på alla stängselprodukter. Äntligen ska det gamla mossbeklädda repet med ett x antal skarvar ner och det nya fräscha ska upp. Gräset växer sakta men säkert i sommarhagen och både hästarna och jag längtar tills dom kan släppas där. Pojkarna går och noppar för fullt i vinterhagen och i lilla hagen och dom luktar så gott när man tar in dom på kvällarna. Corino äter fortfarande frukost och lunchhöet medan Blues hellre går och noppar gräs.

DSC_1496Med det här repet och vårat aggregat kommer det garanterat bli bra ström i hagen

Hopekullen har fyllt 4 år, jösses vad tiden går fort! Grattis i eftersott finaste Alwa, Mira, Boris och Hebba! Har börjat fundera hur jag ska göra med hundarnas hage. Idag har dom en gallerhage på framsidan, men eftersom att båda går lösa hela dagarna funderar jag på att ta bort den. Men samtidigt är det bra att ha en hage vid löp och liknande. Så frågan är om jag ska ha kvar galler hagen dom har idag, flytta den till baksidan, sätta upp nätet eller om jag ska ta bort allt? Jag  köpte ett x antal rullar av nätet vi hade runt tomten förut och frågan är om och i så fall hur jag ska stängsla in. Det finns fina grusgångar på tomten och det ställer till det lite om jag ska stängsla in.  Får se vad jag bestämmer mig för.

Att njuta av frukosten

Alla som har en springer spaniel vet att dom är väldigt matglada och maten ofta försvinner ganska fort. Så är Hebba och Boris också men ibland får Boris för sig att han ska njuta av sin mat och tar en skula i taget som han tuggar väl och man ser på honom hur god den är.

Imorse var en sådan dag, Hebba åt sin frukost i vanlig takt medan Boris verkligen njöt av sin frukost. När Hebba var klar satte hon sig vid honom och hoppades nog på att han skulle bjuda henne på några av dom där extra goda skulorna.

DSC_0789

Skumtvättlappar i tvätten?

På Facebook har det senaste tiden delats ett tips om att man ska ha skumtvättlappar i tvättmaskinen när man tvättar kläder då dom drar åt sig hundhåren. Låter ju supersmart och enkelt och måste självklart prövas så idag köpte jag tvättlappar och skyndade mig hem för att prova. Då jag redan tvättat alla kläder och tvättkorgen inne ekade tomt så fick Zelmas fleeceoverall vara försökskanin istället.

DSC_0738Fleeceoverallen innan tvätten. Ganska mycket hundhår

DSC_0741Lade in 5 tvättlappar tillsammans med overallen i maskinen och startade…

DSC_0767Tvättat och klart… Men nja, mycket hundhår kvar på overallen.

DSC_0769Men visste hade skumtvättlapparna sugit åt sig en del hundhår.

Vad blir då betyget?  

Tja 1 av 5 möjliga tassar, i alla fall på fleece. Dom kanske funkar bättre på vanliga kläder? Ska testa nästa gång det är dags att tvätta kläder så återkommer jag med resultatet då. Funkar det inte har jag skumtvättlappar att smörja hästarnas utrustning med.

 

Sommarhagefunderingar

Vilket underbart väder vi hade i lördags. Tror hela Sverige fick njuta av den härliga solen och dom svaga vindarna? Underbart! Håller tummarna att det blir många fler av dessa dagar att ladda batterierna och få lite kraft och energi.  Söndagen däremot var inte lika rolig även om solen sken så blåste det storm. Ställde upp våran soptunna ett x antal gånger innan jag fick nog och tog upp soptunnan till stallet.

Idag är det som det oftast är, solen skiner och det blåser lite. Hundarna och jag har varit och mätt sommarhagen och kollat staketet. Det är fullt av ”fina” skarvar och det känns som ett under att det går el runt hela hagen.

staket

Nej, det blir som med vinterhagen, allt det gamla ska ner och nytt fräscht ska upp. Funderar lite om jag ska fortsätta med rep eller om jag ska byta till band. Band är snyggare (enligt mig i alla fall) och säkrare eftersom att det går av lättare. Däremot har band den stora nackdelen att fladdra i vinden hur mycket man än spänner och det blåser en del här. Idag  har vi rep i vinterhagen och band i lilla hagen. Det lutar åt att det blir rep i sommarhagen men får se. Har litet tag till att fundera innan jag måste bestämma mig.

Något annat som hör våren och sommaren till är att tvätta hundarnas och hästarnas vintertäcken och pyjamasar. Vid dessa tillfällen är jag extra glad över min industritvättmaskin som går varm just nu. Förut torkade jag täckena på en ranglig  klädställning eller i pannrummet på nätterna, men så hittade J en annons där någon skänkte bort en mattställning här i närheten. Den är perfekt att torka täcken på och man får dessutom plats med två hästtäcken på den.

DSC_0564

Smarta lösningar

Är det något jag gillar så är det smarta lösningar som underlättar vardagen och något som gör just det är denna smarta manick. Så skönt att slippa kånka tunga vattenhinkar med min onda rygg och framförallt är det otroligt skönt att slippa oroa sig att pojkarna druckit upp allt vatten nu när det börjar bli varmt.

DSC_0547 DSC_0548

Underbart väder och svammel

Efter att ha varit genomförkyld i en vecka så kommer luktsinnet sakta tillbaka och då gödslar bonden åkern nedanför oss. Hahaha det slår liksom aldrig fel.

Idag strålar solen och det är 13,9 grader varmt i skuggan. Underbart!  Imorse var sotaren här och kollade kaminen, pannan och bägge skorstenarna så nu kan vi elda vidare utan att vara oroliga. För ca två veckor sen var dom här och sotade också så nu är allt tip top vilket känns skönt även om det snart är det dags att sluta elda och låta solpanelerna göra sitt.

När sotaren varit här och jag städat efter honom blev det en längre promenad med hundarna. Livskvalitet på hög nivå i detta väder. Hebba har äntligen löpt klart vilket underlättar vardagen massor  när man kan rasta dom tillsammans och dessutom slippa grindar och galler för att hålla dom särade.

DSC_1343

DSC_1348

DSC_1355

Hästarna njuter av att vara nakenfisar eller bara ha tunna ofodrade regntäcken om det blåser för mycket. Vi längtar nog alla tills det är dags att släppa dom i sommarhagen även om dom går och noppar i vinterhagen för fullt nu och får gå i lilla hagen någon timme då och då för att vänja magarna. Igår lyckades Blues dra av sig ena framskon och jag måste erkänna att jag är lite besviken på hovslagaren. Hästarna skoddes 27/3 och har efter det gått någon lugn skogspromenad och jobbat några pass på volten. Hagarna är torra så det känns lite dåligt att skon lossnade. Typiskt nog är hovslagaren på semester en vecka men jag lyckades få tag i en annan hovslagare som förhoppningsvis kommer redan ikväll och slår på skon så vi slipper något längre avbrott.

DSC_1296 Gräset växer i lilla hagen, bilden är tagen för en vecka sen